De alimentatie stopt door het coronavirus. Toch?!?!

De 3 dingen die u wilt weten over het coronavirus en uw alimentatie.

Het coronavirus beïnvloedt het leven van iedereen. Heeft het ook gevolgen voor de alimentatie? De 3 meest gestelde vragen worden beantwoord.

 

  1. De kinderen gaan niet naar school en zijn nu overdag ook thuis. Ik zorg nu meer tijd voor de kinderen. Kan ik meer kinderalimentatie vragen?

    In de berekening voor de kinderalimentatie is rekening gehouden met de verdeling van zorgtaken tussen de beide ouders. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de tijd die u feitelijk bij de kinderen bent en de tijd die ze op school doorbrengen. Ondanks dat u meer tijd doorbrengt met de kinderen, is dat geen reden voor een stijging van de kinderalimentatie.

  2. Ik werk in de horeca en in mijn proeftijd ben ik ontslagen, omdat alle horecagelegenheden van de overheid moesten sluiten. Heb ik nu recht op meer partneralimentatie?

    Aangezien uw ontslag niet verwijtbaar is, kan het inderdaad zo zijn dat (tijdelijk) de partneralimentatie stijgt. Dit is onder meer afhankelijk van het inkomen (de draagkracht) van uw ex-partner. Als hij niet de draagkracht heeft om een groter bedrag te betalen, wijzigt de partneralimentatie niet.

  3. Ik heb als zzp’er minder inkomen, mag ik dan de alimentatie verlagen?

    Dit mag u niet zelf beslissen. Ook al is het Coronavirus een bijzondere omstandigheid dan nog gelden de gewone regels voor het wijzigingen van de alimentatie. Het is aan te raden om in onderling overleg met uw ex-partner een ander bedrag af te spreken. Dit kan ook een tijdelijke afspraak zijn voor een bepaalde periode.

Voorkom dat u in financiële problemen komt. Maak gebruik van de mogelijkheid om samen met uw ex-partner een andere bedrag aan alimentatie af te spreken. Wilt u weten welk bedrag bij uw tijdelijk verlaagde inkomen past? Wij helpen u graag verder door een herberekening te maken.