Wat zijn begrippen die belangrijk zijn in de berekening van de partneralimentatie:
Behoefte (van de minst-verdienende (ex-)partner)
De behoefte is afhankelijk van het gezinsinkomen ten tijde van het huwelijk. De behoefteberekening geeft aan van welke welstand u heeft geleefd ten tijde van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Met andere woorden; hoe hoger het gezinsinkomen, hoe hoger de behoefte. Immers, u gaat leven naar het inkomen dat binnenkomt.
In principe wordt uitgegaan van het inkomen in het kalenderjaar voorafgaand aan het feitelijk uiteen gaan. Als u dus in 2020 uit elkaar gaat, wordt de behoefte berekend op basis van het inkomen in 2019.
Van de berekende behoefte ten tijde van het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt het inkomen van de minstverdienende partner in mindering gebracht. Wat overblijft, is de aanvullende behoefte. Dit bedrag heeft de minstverdienende partner nodig om op hetzelfde financiële niveau door te leven na scheiding als ten tijde van het samen leven.
Of dit bedrag ook daadwerkelijk betaald wordt, is afhankelijk van de draagkracht (het inkomen) van uw (ex-)partner.
Draagkracht
De draagkracht geeft aan wat iemand aan alimentatie zou kunnen betalen.
In de berekening van de draagkracht wordt van uw inkomen een aantal lasten in mindering gebracht (zoals belasting, woonlasten, premie zorgverzekering). Het bedrag dat overblijft is voor 60% beschikbaar voor partneralimentatie.
Voor de berekening van de draagkracht wordt uitgegaan van het actuele inkomen in combinatie met een schatting van de nabije toekomst. Als u weet dat er een inkomensstijging aankomt, wordt hier alvast rekening mee gehouden.