Alimentatie in tijden van corona: ’Communicatie is het codewoord’

Door de coronacrisis verliezen de meeste mensen een deel van hun inkomen. Dit betekent dat er ook minder kan worden uitgegeven. Hoe zit het nu met partner- en kinderalimentatie? VROUW legt de meestgestelde vragen voor aan juriste Karin van Doorn (31), oprichter van juridisch advieskantoor de Alimentatiebalie en gespecialiseerd in personen- en familierecht.

Kun je het bedrag van de kinderalimentatie aanpassen?

„Ja, dat kan via de rechtbank of in onderling overleg. Degenen die moeite hebben met het betalen van de alimentatie moeten op zoek gaan naar een acute oplossing. Het beste dat je in deze situatie kunt doen is samen een nieuwe afspraak maken. Je kunt een herberekening laten maken om te kijken wat een realistisch bedrag zou zijn naar aanleiding van de nieuwe financiële situatie. Dat is echter niet verplicht.”

„Je kunt in principe gewoon aan de keukentafel een nieuw bedrag afspreken. Ik raad het aan om dat zwart op wit te zetten, dat kan gelden als bewijs van de nieuwe afspraak. Met een mondelinge overeenkomst kan dat niet. Zomaar stoppen met betalen mag overigens niet. Dat kan alleen als de rechtbank dat uitspreekt of als partijen dat in onderling overleg afspreken.”

Moet je aan instanties doorgeven dat het bedrag van de kinderalimentatie is aangepast?

„Dat is niet nodig. Wat ik wel aanraad, is om een verandering in partneralimentatie door te geven aan de Belastingdienst. Partneralimentatie wordt gezien als inkomen. Sommige mensen betalen iedere maand belasting, in plaats van een keer per jaar. Dat bedrag kan best hoog zijn. Het maandelijkse bedrag dat wordt betaald, is gebaseerd op het inkomen. Als het inkomen daalt, kan het bedrag dat maandelijks aan de Belastingdienst wordt betaald te hoog zijn. Hetzelfde geldt voor de betaler. Als je partneralimentatie betaalt, krijg je daar fiscaal voordeel over. Als dat wordt berekend op een hoger bedrag dan wat er uiteindelijk is afgesproken en betaald, moet er achteraf belasting worden terugbetaald. Dat is zonde.”

Heb je recht op meer kinderalimentatie nu de kinderen thuis zijn?

„Je krijgt niet meer kinderalimentatie als je thuis voor de kinderen zorgt. In de berekening wordt namelijk rekening gehouden met de zorgverdeling tussen beide ouders. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de tijd dat de ouder feitelijk voor het kind zorgt en de tijd dat het kind naar school gaat. Het kind wordt niet duurder vanwege het feit dat hij of zij alleen maar thuis is. Dat kunnen mensen wel zo ervaren, maar ze hebben geen recht op meer kinderalimentatie.”

Wat als je ex-partner is gestopt met betalen?

„In het uiterste geval kun je een deurwaarder of het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. Dit kan echter alleen als je een uitspraak van de rechtbank hebt. Het LBIO is een overheidsinstelling die niet-betaalde alimentatie helpt te innen. Ik raad dit niet altijd aan, omdat je daarmee de problemen vaak juist groter maakt. Als je partner wel wíl betalen, maar het simpelweg niet kan, worden de geldproblemen alleen maar groter. En het betekent ook niet dat je het bedrag meteen gestort krijgt, want daar gaat namelijk wel wat tijd overheen. In deze tijd kun je het beste met elkaar om de tafel gaan zitten.”

Wat nou als we als ouders allebei geen geld hebben?

„In deze tijd wordt zowel de betaler als de ontvanger geraakt. Als er aan beide kanten niks te halen valt, houdt het op. Als deze crisis had plaatsgevonden in de tijd dat jullie nog samen waren, hadden jullie ook de uitgaven en levensstijl moeten aanpassen aan de situatie. Als de betaler minder of geen inkomen meer heeft, kan de ander niet niks gaan doen. Het beste is om allebei te snijden in de kosten, want er is helaas niemand anders die voor je betaalt.”

Hoe kun je het beste omgaan met moeilijkheden rondom kinderalimentatie in de coronacrisis?

„In ieder geval raad ik aan om nooit zomaar te stoppen met betalen. Dat doet de onderlinge verhoudingen en communicatie geen goed. Je bent van elkaar afhankelijk. Ik neem aan dat je er ook niet op zit te wachten dat je werkgever ineens stopt met betalen zonder dat je het weet. Het belangrijkste is écht om met elkaar te blijven communiceren. Probeer er onderling uit te komen en laat anders een herberekening maken. Wachten op de rechtbank duurt door corona erg lang, dus dan weet je sneller waar je aan toe bent.”

 

Door Melinde Jagga | Bron: Telegraaf.nl